Godt verktøy er halve jobben

Velger du elektrisk verktøy ut fra pris? Det er sjelden en god idé. Vi viser deg hva du må tenke på når du skal finne verktøyet som passer til dine behov.

Batteri erstatter strøm

Batteriverktøy har i stor grad overtatt for ledningsmaskiner. Ikke bare er de raskere å starte; man slipper også ledninger som setter seg fast eller ligger i veien, sånn at du eller dine kollegaer kan snuble. Dette er spesielt viktig når man jobber i høyden. Og da er det minst like viktig å sørge for å ha sikkerhetsstropper-/liner, som forhindrer at verktøyet kan ramle ned og skade personer eller gjenstander under. Alle håndverkere kan bli flinkere til å bruke slikt utstyr for å sikre seg selv og omgivelsene.
Elektrisk verktøy gjør utvilsomt arbeidsdagen mye lettere – ingen ledninger å snuble i, og mye større bevegelighet!

Hvilket verktøy bør du velge?

Ved valg av verktøy er det spesielt viktig å tenke gjennom hvilket verktøy som passer til hvilken jobb. En typisk feil mange gjør er å bruke samme maskin til alle typer oppgaver, og går da ofte i fellen der de tenker at det kraftigste verktøyet passer til alt. Da risikerer du å bruke en maskin med for liten effekt til tunge jobber – for eksempel boring med store spiralbor eller hullkopp – eller en for kraftig bormaskin til lettere oppgaver – for eksempel ved montering av bade- og vaskeromsinnredninger. Resultatet kan bli at maskinen går i stykker på grunn av feil bruk, eller at du får unødvendige belastningsskader fordi du bruker en tung maskin når du ikke trenger det. For eksempel kunne nok mange med fordel ha valgt er 12V bor-/skrumaskin som sin hovedmaskin. Utviklingen av batteri- og motorteknologien har gjort at disse nå har såpass høyt dreiemoment og kraft nok til de fleste daglige bor- og skuroppgavene. Og man har større presisjon med en mindre og lettere maskin. Men, klart at 18V maskin må til når man skal til med større og krevende dimensjoner.

Pass på sikkerheten

Ofte kan det være helserisiko knyttet til bruken av elektroverktøy. Derfor stiller arbeidsmiljøforskriftene krav til opplæring i bruk av arbeidsutstyr, og det er arbeidsgiver som har plikt til å gi denne opplæringen. Hvilke verktøy det skal gis opplæring i skal baseres på en enkel risikoanalyse av arbeidsoppgavene som bedriften gjør.
Det greit å vite at all informasjonen et sikkerhetskurs skal inneholde, faktisk er lett tilgjengelig – nemlig i bruksanvisningen til verktøyet. Derfor er det lurt å ta vare på denne og lese gjennom den. Har du mistet den finnes den elektronisk – i alle fall på produsentens hjemmeside.

Rett tilbehør til rett jobb

Tilbehør til maskinen er nesten like viktig som selve maskinen. Velger du feil bor eller sagblad kan det fort bli et mareritt å få jobben gjort. Hvis tilbehøret ikke er tilpasset materialet du skal bore eller sage i kan opplevelsen blir dårlig, og jobben ta unødvendig lang tid – uavhengig av maskinmerke eller kraften den har. Derfor er det et viktig å få hjelp til riktig valg om man er usikker eller har hatt dårlige erfaringer. Typiske eksempler på dette er ved boring i harde veggfliser eller ved kutting av støpejernsrør med bajonettsag.

Vinn-vinn med kildesortering

Batterier som feilaktig kastes i restavfallet utgjør en brannrisiko – både i avfallsbeholdere, under avfallstransport og på gjenvinningsanlegg – i tillegg til å være lite miljøvennlig. Returner derfor gamle og utbrukte batterier og gammelt elektroverktøy. Alle som selger batterier og gjenvinningsstasjoner tar imot dette gratis og håndterer dette videre på en miljøvennlig måte.
Når du vet hva du ser etter i det trådløse verktøyet  du trenger, er det lett å finne det som vil svare til forventningene dine. 
22.06.2023
Brødrene Dahl

Siste nytt fra Brødrene Dahl

Brødrene Dahl forsterker produktsortimentet med personlig verneutstyr fra Milwaukee»
Brødrene Dahl forsterker produktsortimentet med personlig verneutstyr fra Milwaukee»
Nå utvider vi sortimentet til å inkludere PPE; monteringshansker for ulike jobber, åndedrett, enkelt hørselvern og annet nødvendig sikkerhetsutstyr.
Les mer