- Aktuelt
- VMT/VA
- Geoteknikk
- Hvilken fiberduk skal jeg velge?
Hvilken fiberduk skal jeg velge?
Fiberduk er et viktig produkt som brukes over hele verden innen bygg- og anleggsvirksomhet. Det spørsmålet vi oftest får er: Hvilken skal jeg velge?

Fiberduker er en allsidig løsning som spiller en viktig rolle i bygg- og anleggsvirksomhet. Deres egenskaper som separasjon, filtrering, drenering og beskyttelse gjør dem uvurderlige i en rekke konstruksjonsprosjekter. Ved å bruke fiberduker kan man oppnå bedre stabilitet, drenering og langvarig beskyttelse for ulike strukturer og omgivelser. Vi har satt opp noen enkle tips som kan hjelpe deg med å velge riktig bruksklasse for fiberduker. Vi har valgt å bruke samme fremgangsmåte som beskrevet i Håndbok N200. Det er viktig å merke seg at tabellen i Håndbok N200 er den gjeldende standarden i bransjen i dag.
Her er noen gode tips på veien
1. Sjekk anbudet eller beskrivelsen: Se etter informasjon om hvilken klasse som er beskrevet, eller sjekk for spesifikke krav som er oppgitt. Disse kravene kan være nevnt i en "Spesiell beskrivelse", og kan henvise til en tabell i NorGeoSpec 2012.
2. Vurder forholdene og bruken: Tenk på stedet og hva veien skal brukes til. Følg følgende punkter og se i tabellen i håndbok N200 for å finne riktig fiberduk.
3. Vurder undergrunnens styrke: Finn ut om undergrunnen er definert som bedre eller svakere enn 25 kPa Velg riktig type fiberduk basert på denne informasjonen. Hvis du er usikker, velg normalt Bløt/middels undergrunn med Su > 25 kPa, med mindre det er myr eller meget bløt leire, der Meget bløt undergrunn med Su < 25 kPa brukes. Går du utpå marken der fiberduken skal legges og du synker noe ned i bakken, så velg Meget bløt undergrunn med Su< 25kPa.
4. Bestem trafikkmengden: Sjekk gjennomsnittlig døgntrafikk – se etter denne informasjonen i anbudsdokumentene. Hvis du ikke har tilgang til denne informasjonen, velg ÅDT (årlig gjennomsnittlig døgntrafikk) > 500.
5. Vurder steinstørrelsen: Undersøk hvilken størrelse stein som skal plasseres over eller under fiberduken. Husk at du skal velge fiberduk basert på den største steinstørrelsen.
6. Bruk tabell og parametere: Bruk tabellen i håndbok N200, og de relevante parameterne som er beskrevet i tidligere punkter, for å bestemme riktig profil eller bruksklasse.
7. Velg fiberduk basert på tabellen: Hvis du ikke har tilstrekkelig informasjon om forholdene, som beskaffenheten til undergrunnen eller den forventede trafikkbelastningen, kan du velge fiberduk basert på tabellen nedenfor. Dette gjelder spesielt for mindre veier, skogsbilveier, hytteveier, private parkeringsplasser og andre bygge- og anleggsprosjekter der det ikke er noen spesifikke retningslinjer, og du bare vet steinstørrelsene som skal brukes mot fiberduken.

Ta kontakt med oss for hjelp til å finne riktig duk.
17.08.2023
Brødrene DahlSiste nytt fra Brødrene Dahl

01.04.25
Geoteknikk Oppbygningen av en vei handler ikke bare om asfalt og overflate – det som ligger under er minst like viktig. En av de mest kritiske delene er forsterkningslaget: et lag av grove, stabile masser som bygges inn mellom undergrunnen og overbygningen. Dette laget fungerer som en overgang og har i oppgave å fordele last, hindre deformasjon og sikre at veien holder over tid.

01.04.25
Geoteknikk Skitunneler spiller en avgjørende rolle i å forlenge skisesongen og forbedre sikkerheten i skianlegg. Når slike konstruksjoner planlegges og bygges, er det essensielt å velge løsninger som kombinerer funksjonalitet, bærekraft og estetikk. MP200-løsningen er et fremragende valg som oppfyller alle disse kravene, samtidig som den er godt tilpasset både norske og internasjonale forhold.

31.03.25
Geoteknikk I takt med økt byggeaktivitet i kystnære områder og et skjerpet fokus på marine økosystemer, har behovet for effektive tiltak mot sedimentspredning aldri vært større. Enten det gjelder utdyping, kaiarbeid, havbruk eller infrastrukturprosjekter, er målet klart: forhindre at finstoff og partikler sprer seg og skader miljøet.

31.03.25
Geoteknikk Et deponi som nærmer seg slutten av sin levetid må forsegles på en måte som hindrer forurensning, sikrer stabilitet og oppfyller strenge miljøkrav. En vellykket topptetting handler ikke bare om tetthet, men om hele systemet – fra membran og drenering til beskyttelse og stabilisering. For å få dette til, trengs mer enn produkter. Det trengs kunnskap, erfaring og gode løsninger.